Ett eget litet hus nära vattnet

Drömmen om ett sommarställe där man kan gå ner till sjön och ta sig ett morgondopp innan det är dags för kaffe? Låter det ouppnåeligt? Svårt att hitta en stuga vid vattnet för en rimlig peng?

Visst är de sommarstugorna attraktiva på marknaden. Men vad händer om man bara köper en tomt vid en liten sjö och bygger ett attefallshus? En liten stuga på 25 eller 30 kvadratmeter.

Rent teoretiskt fungerar det, men det är några saker man måste göra för att drömmen ska bli sann. Attefallshus behöver man normalt inget bygglov för. Ett undantag är dock om man vill bygga vid vatten. Då måste man ha bygglov. Dessutom ska stugan ligga minst 100 meter från vattnet och 4,5 meter från närmaste tomtgräns. Skulle man välja att ha stugan utan närhet till vatten behövs inget bygglov, men viktigt är att göra en bygganmälan och vänta på startbesked.

Vad är ett attefallshus?

Små hus på 25 eller 30 kvadratmeter med en maxhöjd på fyra meter. De kan exempelvis byggas på tomten som en bostad. Vilket innebär att det finns kök, badrum och vardagsrum. El, vatten och avlopp finns draget. Men egentligen kan det användas till nästan vad som helst, så varför inte släppa loss fantasin.

Husen kommer i några olika skepnader. Vill man finns det dessutom möjlighet att bygga en terrass för härliga grillkvällar.

Att läsa på lite om regler när man ska bygga är alltid bra. Då kan man tryggt lämna över och invänta tiden då det är dags att flytta in.